Talet till Utnarm-gasquen.

När ordförandevalet närmade sig 2010 så tänkte jag såklart en del på vad som skulle vänta ifall att jag skulle bli vald. Jag ville så klart leva upp till de förväntningar som skulle komma, men också ta chansen att överträffa förväntningar och göra avtryck.

Alla dessa tal som skulle komma, obligatoriska, på gasquer, sittningar och baler, ordförandes stund i rampljuset, ett väldigt bra tillfälle att säga bra saker, men som kanske ofta skjuts på till sista stund, vad vet jag. Så jag ville ha det klart på förhand, bara ha något skrivet, som jag kände att jag var nöjd med fast samtidigt kunde bygga vidare på ifall jag kom på något.

Att få hålla anförande på Utnarmgasquen är på många sätt ganska unikt. Inför ett ganska stort antal företagsrepresentanter och människor få hålla ett tal som man kan lägga upp helt själv är ett tillfälle jag tycker att det är värt att lägga lite tid på. Att lyckas säga något som imponerar på åhörarna i det läget, så att de minns ens namn kan säkerligen ge genklang i framtiden.

Min tanke var att på ett lite fyndigt sätt ta vara på dagens kanske mest unika möjlighet till marknasföring av mig själv, utan att låta det gå till överdrift, och samtidigt få med en del ärliga tankar och meningar om mitt eget sätt att tänka.

Nu blev jag ju inte vald utan fick andra fantastiska möjligheter, men likväl ligger de där talen på Google Wave och bara finns fram tills nu. Här var talet som jag skrev för Utnarmgasquen.

Utnarm – Alla företagsrepresentanter, ta fram en penna och lyssna noga. Jag tänkte ta min chans häridag, jag har ju inte hunnit knyta så mycket kontakter. Jag kan avslöja att jag har gjort klart mina teoretiska studier och är öppen för exjobbsförslag och min epostadress är se snabela svenenglund punkt se (obs inget spam).
Jag gillar att sätta upp mål. Man arbetar för något, det kan vara väldigt motiverande. Gärna något som är ganska stort och som innebär att man måste ta helhetsgrepp och involvera många människor och uppmuntra dem att också göra bra saker. Sätta upp ett mål som går att sträva efter och uppnår man det så är det fantastiskt. Om man däremot inte uppnår det, så gör inte det så mycket om man har gjort ett ärligt försök, för då har man troligtvis hunnit med att göra ganska mycket bra grejer. Själv har jag många mål i livet och jag kan avslöja ett exempel; jag vill ha nobels fredspris. för tänk om alla jobbade för att få det, då skulle vi snart få fred… Självklart kan inte alla få Nobels fredspris, men det är ju faktiskt skitsamma. Om jag viger mitt liv åt det så kommer jag troligtvis ha uppnått en del bra saker för mina medmänniskor ändå. Verkar enklast – man kan vara trädkramare, ordförande i en bra organisation, man verkar dessutom kunna få priset för något man inte ens har gjort än…
Jag har följt Hanna och Kajsa sedan förra hösten och visst satte de upp mål också. Och de har inte bara gjort en massa bra grejer, de har faktiskt även uppnått sitt mål. De har rott Utnarm i hamn, detta evenemang som UTN är beroende av och som hjälper många av studenterna på Teknat och de deltagande företagen att uppnå sina mål. Hanna och Kajsa, ni ska ha ett stort tack för att ni har gjort ett jobb så bra, det har sannerligen varit ett nöje att få arbeta med. Och hela Utnarmkommittén, tack för ert fantastiska arbete, Hanna och Kajsa hade inte kunnat uppnå sina mål utan er. Tack till alla volontärer! Och tack till alla företag! Ni är viktiga, ni sitter här för att ni är målet för många av oss som sitter här.

Nu vill jag hälsa Utnarmkommittén 2010 välkomna upp på scenen!

Känns på något sätt som att jag har levt efter det som jag sa och det hoppas jag kunna fortsätta med.

Idag ska jag på examensceremoni, inte min egen, men jag gissar att det kommer vara en hel del gamla bekanta där.

Posted on oktober 15th, 2011 by Sven Englund  |  No Comments »

Det rör på sig.

Förra veckan publicerade jag min rekommendation av Per här, jag vet ännu inte hur det har gått. Iaf ser jag att det rör på sig vad gäller användandet av nya kanaler för marknadsföring, något som gläder väldigt mycket. Det är en väldigt bra början och därifrån finns såklart mycket att jobba vidare på och försöka trimma konceptet.
Jag såg det först på facebook, men kunde inte hitta någon knapp eller så för att dela klippet och anmärkte det på twitter, nu efter någon vecka så uppmärksammade @clownenjac mig på att det även finns på youtube. Så varsågoda!

Posted on maj 18th, 2011 by Sven Englund  |  No Comments »

Rekommendation till valet av informationsansvarig.

Hej valberedningen!

Rekommendation av Per Enström:
Jag blev uppmärksammad på twitter av Per att han sökt en plats på kontoret, utan att ha haft mer än högst sporadisk kontakt med Per genom fb och twitter sedan jag åkt till Kina, så gissade jag direkt på att han sökt posten som info, eftersom det var posten jag hoppades att han sökt. Han lät mig läsa hans ansökan och efter det är jag än mer övertygad om att han är väldigt lämpad för posten.

Under tiden jag var engagerad i UTN kom jag ganska ofta i kontakt med Per och upplevde att han hade ett genuint intresse för UTN och dess utveckling, något som faktiskt kunde ge inspiration för mig när jag satt i styrelsen. Då som styrelsemedlem så arbetade man ju ofta för UTN (medlemmarnas) bästa, ändå så är man med den struktur och ordning som iaf gällde då, ofta ganska anonym som styrelseledamot och kunde uppleva att de flesta engagerade inte ens vet vad vi håller på med, när det gå kommer någon och frågar hur det går i styrelsen eller hur läget är, så blir man glad. =)

Jag behöver nog inte rabbla upp allt som Per tar upp i sin ansökning, men han berör många väldigt viktiga punkter som jag hoppas ni ser vikten i. Bland annat att UTN gjort sig själva lite eftersatta i de sociala medierna, jag har själv ställt frågor via facebookgruppen, som än idag är obesvarade. En fråga kan dyka upp när som helst, och då bör en organisation som värnar om sina medlemmar försöka vara tillgängliga och underlätta, för många är idag t ex facebook väldigt nära tillhands och då bör även UTN finnas aktiva där.

Per har redan bevisat för mig att han har en väldigt positiv inställning till att upplysa och hjälpa andra och dela med sig av den information och kunskap han besitter. Ibland ser jag på facebook att han skrivit sammanfattningar av de kurser han läst och delar generöst med sig av dessa till sina kurskompisar (och alla andra, jag brukar själv ta mig en titt ibland). Om Per gör detta frivilligt när han dessutom pluggar samtidigt, vad kommer inte då hända när han arbetar heltid under ett helt år?

Jag är även av den åsikten att UTN:s hemsida knappast har nått sin slutgiltiga version, och anser att det är av vikt att UTN har någon som driva den utvecklingen. I teorin är det ju mest lämpat att personen som är informationsansvarig även ansvarar för hemsidan, senaste åren har detta dock fått skötas av andra personer, t ex Patrik Sternudd som var arbetsmarknadsansvarig och jag vet att det tog mycket tid från projekt som egentligen var mer relaterade till hans post. I och med Per kan vi alltså äntligen sammanföra dessa, och den chansen hoppas jag att både valberedningen och styrelsen tar.

Även att få UTN:s historia nedskrivet är något som ligger mig själv väldigt varmt om hjärtat, men något som tyvärr är eftersatt inom UTN och således bara blir värre med tiden om ingen tar tag i det, så jag blev glad och glatt överaskad att någon tänkt på detta. Att han är nykterist inom en organisation som UTN tycker jag också tyder på att han kan gå emot strömmen och tänka i lite andra tankebanor, något som också är väldigt bra egenskaper för en informationsansvarig.

Jag skulle kunna fylla på med mycket här, men tänkte bespara både min egen och er tid, att Per kommer leverera och inte göra någon besviken, det tror jag ingen av oss behöver betvivla.

mvh Sven Englund

Per finns på twitter under namnet @iSquirrel.

Posted on maj 9th, 2011 by Sven Englund  |  No Comments »

UTN:s valberedning har offentliggjort nomineringarna!

Väldigt trevlig läsning!

Ordförande
Följande kandidater finns:

  • Johan Wikander

Valberedningen har valt att nominera Johan Wikander, med följande motivering:
Valberedningen anser att det under det kommande året krävs en ordförande som är väl
påläst och insatt i UTN: s och universitets verksamhet. Ordföranden ska även på ett
representativt och förtroendeingivande sätt kunna föra UTN: s talan och fungera som ett
ansikte utåt gentemot universitetet, andra studentorganisationer och övriga samhället.
Personen som valberedningen har valt att nominera har varit aktiv både inom sin sektion
och som ledamot i UTN: s styrelse. Han är öppen och bra på att skapa kontakter. Han
bryr sig om studenterna på fakulteten och han har en förmåga att entusiasmera folk i sin
omgivning. Valberedningen är övertygad om att personen i fråga kommer vara ett stort
stöd både för de engagerade och för medlemmar i övrigt. Valberedningen har även
mottagit en stark rekommendation som styrker bilden från intervjun. Valberedningen har
därför valt att nominera Johan Wikander till Ordförande för UTN ht11- vt12.

 

Vice ordförande tillika ekonomiskt ansvarig

Följande kandidater finns:

  • Henrik Vallgren

Valberedningen har valt att nominera Henrik Vallgren, med följande motivering:
Valberedningen anser att det under det kommande året krävs en vice ordförande som är
väl påläst och insatt i UTN: s ekonomi, men även har koll på UTN som helhet. Den
person som valberedningen valt att nominera visar på en god ekonomisk insikt. Han har
under det senaste året suttit som ledamot i UTN: s styrelse och haft ett extra ansvar för
ekonomin. Han har många konkreta idéer på hur han vill arbeta med ekonomin. Utöver
de ekonomiska erfarenheterna har han även erfarenheter från både sektionsarbete och
arbete inom UTN: s kommittéer. Personen i fråga ger ett lugnt och säkert intryck. Han
inger ett förtroende och valberedningen tror att han är en person som man kan vända sig
till när man har frågor. Valberedningen har även fått in en stark rekommendation.
Valberedningen har valt att nominera Henrik Vallgren till vice ordförande för UTN ht11-
vt12.

 

Jag fick aldrig någon bekräftelse från valberedningen att de mottagit mina rekommendationer, så jag har varit lite osäker på om de kom fram. Fast jag känner nästan igen några av formuleringarna så det kan ju hända att de har kommit fram och haft den verkan som var menat. Och det verkar som att valberedningen och jag delar uppfattning om kandidaterna. Som det ser ut för stunden så finns det inga motkandidater.

 

Till styrelsen finns följande nomineringar:

Styrelseledamöter
Det ska väljas 5 stycken styrelseledamöter. Följande kandidater finns:

  • Jenny Bengtsson
  • Simon Gustafsson
  • Robert Högström
  • Theresa Lundgren
  • Martin Västermark

Valberedningen har valt att nominera följande personer:
Valberedningen har valt att nominera Jenny Bengtsson till styrelseledamot, med
motiveringen att Jenny har erfarenheter från olika engagemang inom UTN. Hon visar
kännedom om UTN som organisation och en vilja att lära sig mer. Hon är målmedveten
och ambitiös och valberedningen är övertygade om att hon kommer att bidra till styrelsen
genom många bra och genomtänkta idéer samt ett stort engagemang.

 

Valberedningen har valt att nominera Simon Gustafsson till styrelseledamot, med
motiveringen att Simon är en driven och ambitiös person. Han har tidigare erfarenheter
framförallt från kommittéer. Han är ansvarsfull och han vågar ifrågasätta, egenskaper
som valberedningen anser är bra att ha inom styrelsen.

 

Valberedningen har valt att nominera Robert Högström till styrelseledamot, med
motiveringen att Robert är driven och ansvarsfull. Genom engagemang i Utnarm har han
fått erfarenheter kring företagskontakter, vilket valberedningen anser är bra för styrelsen.
Han gillar kreativa lösningar men är samtidigt mån om att göra ett bra jobb.

 

Valberedningen har valt att nominera Theresa Lundgren till styrelseledamot, med
motiveringen att Theresa har varit engagerad i olika delar inom UTN både inom
studiebevakning och i olika kommittéer. Hon är ambitiös och bra på att engagera folk.
Valberedningen är övertygad om att hon skulle vara ett stort bidrag till styrelsens arbete,
speciellt när det gäller att nå ut till alla studenter.

 

Valberedningen har valt att nominera Martin Västermark till styrelseledamot, med
motiveringen att Martin har stor erfarenhet av UTN, främst inom studiebevakning. Han
är påläst och har många konkreta idéer om vad han vill arbeta med. Han är arbetsam
och organiserad och valberedningen är övertygad om att han skulle bidra till styrelsens
arbete med stor kunskap och engagemang.

 

 

På rak arm kunde jag bara ansiktena på Jenny Bengtsson och Martin Västermark, där framförallt Martin gjort ett bra intryck i det som nått mig under året.

Till sist:

Internrevisorer
Följande kandidater finns:

  • Martin Eliasson
  • Andréa Pålsson

På grund av sena ansökningar har valberedningen inte hunnit hålla några intervjuer,
men ändå valt att nominera efter deras ansökningar och tidigare kännedom inom
organisationen.

 

Valberedningen har valt att nominera Andréa Pålsson till internrevisor, med följande
motivering:
Valberedningen har valt att nominera Andréa Pålsson till internrevisor. Andréa har varit
engagerad inom UTN både i forsränningskommittén, som informationsansvarig och som
ordförande. Valberedningen ser Andréa som en förtroendegivande person. Hon har
mycket erfarenheter och tar sig alltid tid för att svara på frågor. I och med att varit
ordföranden är hon väl insatt i detta arbete och har en insikt i vad som väntar det
kommande året.

 

Valberedningen har valt att nominera Martin Eliasson till internrevisor suppleant, med
följande motivering
Valberedningen har valt att nominera Martin Eliasson till internrevisor suppleant.
Martin har stor erfarenhet av engagemang inom UTN, både inom sektionen, i kommittéer
och arbetsgrupper samt i styrelsen. Valberedningen är övertygade om att hans erfarenhet
och kännedom om UTN kommer vara en värdefull för alla engagerade i organisationen
kommande år.

 

Kul! Efter att ha läst nomineringarna och ansökningarna så får jag lov att säga att det här kan bli riktigt bra. Känns som att det finns förutsättningar för att riktigt roligt år för UTN!

Posted on april 1st, 2011 by Sven Englund  |  No Comments »

UTN:s valberedning har nominerat!

Det dök upp några kryptiska statusuppdateringar på facebook under natten (kinesisk tid).

 

 

 

Jag tror eventuella läsare av den här bloggen kan gissa vad de smilar om och jag vill säga Grattis till nomineringarna. Jag vet inte om det finns fler kandidater som valt att motkandidera, och då är som bekant inget avgjort förrän Fullmäktige tagit sitt beslut.

Mitt tips är ändå att börja förbereda ifall att ni skulle bli valda, att ta tillvara på chansen att utnyttja året till att bli något som kan tala för sig självt på meritlistan i efterhand.

Fast det kanske ska tilläggas, så att ingen överskattar min verklighetsuppfattning, att Henrik redan hade offentliggjort att han blivit nominerad på – tada! Twitter!

 

 

Posted on mars 31st, 2011 by Sven Englund  |  No Comments »

Rekommendationer till UTN:s presidium.

Hej valberedningen, FUM och alla andra som läser!

Jag skulle vi ge något av mina starkaste rekommendationer i sammanhanget till två personer som jag blev mycket glad av få veta att de sökt till UTN:s presidium inför kommande verksamhetsår.

Johan Wikander som ordförande och Henrik Vallgren som vice ordförande.

Johan kom jag i kontakt med när jag var sektionskontakt för X-sektionen, när jag själv var ledamot i UTN:s styrelse under 2009/2010. Johan spred alltid en skön atmosfär omkring sig och var lätt att få kontakt med. Det var som att han tog det mesta med en klackspark samtidigt som han brydde sig och tog sin uppgift på allvar. Jag tror att Johan med sitt ledarskap kan få människor att trivas och med sin prestigelösa och framåtdrivande personlighet kan få UTN:s engagerade att trivas. Johan verkar vara en person som kan ta emot kritik och vända det till något positivt, vara lyhörd och ta tillvara på den, vilket jag tror möjliggör för fler att våga komma med idéer, något som är väldigt viktig för UTN:s utveckling. Det är också viktigt för att det möjliggör för ordföranden att ha förståelse för den egna organisationen och de engagerades och medlemmarnas åsikter och vilja.

Henrik kom jag i kontakt med för första gången på allvar när vi båda sökte till UTN:s styrelse 2009. Den gången blev Henrik inte vald, det smärtade mig faktiskt en del att Henrik inte blev vald då, mycket eftersom jag tror att han blev bortvald snarare på grund av sammansättningen i styrelsen än hans kompetens. Henrik valde ändå att fortsätta sitt engagemang och vilja att vara med och utveckla UTN. Jag har vid några olika tillfällen intervjuat Henrik eller hört honom intervjuas av FUM så att han har ett hjärta för UTN och står för sunda värderingar är något som jag törs säga att jag är ganska säker på vid det här laget. Att han har studerat ekonomi samt sitter med och har insikt i Uppstuks styrelse är andra väldigt bra meriter för vice ordförandeposten.

Jag tror att dessa två tillsammans kommer att utgöra ett mycket välfungerande och framåtdrivande nav för UTN och skulle tycka det vore väldigt roligt att vara medlem i en förening där jag kan se upp till dessa två som dess ledare. Naturligtvis är det upp till vaberedningen och FUM att skaffa sig en bild av dessa två och andra kandidater, jag kan bara säga vad jag tror, som tidigare ledamot av UTN:s styrelse och nominerad ordförandekandidat att de egenskaper och den kombination av egenskaper som Henrik och Johan besitter är något väldigt värdefullt och något som vi kan känna oss säkra skulle resultera i ett fantastiskt år och resultat för UTN, Teknat och inte minst Johan och Henrik själva.

Med varm och vänlig hälsning.

Sven Englund, Shanghai 27 mars, 2011

Posted on mars 27th, 2011 by Sven Englund  |  No Comments »

UTN har haft sökstopp! Och UTN – FDOKB klättrar!

Jag blev väldigt glad när två kandidater till UTN:s nästa års presidium tillkännagav sina kandidaturer på facebook häromdagen. Ska bli väldigt spännande att följa valet.

En av dem Henrik Vallgren finns redan på twitter och jag hoppas att även Johan dyker upp där så småningom. =)

Och bloggen avancerar på Google ungefär varannan dag. Först puttade den ned min egen UTN-twitterlista (som är ganska inaktuell), sedan IBK Uppsala Teknologerna, det som gjorde mig mig desto mer överaskad var att bara någon dag senare hade jag gått om även wikipedia-artikeln om UTN.

Posted on mars 25th, 2011 by Sven Englund  |  No Comments »

/utn – ny adress för ”UTN – FDOKB” och vad UTN missar.

Jag är lite lite förvånad själv, men jag lyckades byta adress på den här bloggen, inklusive omdirigera svenenglund.se/wordpress till svenenglund.se/utn. När jag startade bloggen hade jag aldrig skapat en egen blogg förut, inte på ”egen hand” i alla fall. Det fanns visserligen en start-blog-in-one-click på one.com som jag använde som webbhotell, men de hade inga mallar som tilltalade mig och det var många som verkade rekommendera wordpress plattform, eller vad man kallar det. Jag hade redan då en tanke att starta en ”riktig” blogg och ville inte ockupera min förstasida, med den här bloggen, så jag döpte katalogen till /wordpress och fram till i fredags så har den legat där. Och då bytte jag, för /utn är ju lite mer logiskt i sammanhanget och sedan tänkte jag att det skulle vara roligt visa hur enkelt det är att klättra i träfflistorna om man bara får igång lite rörelse och engagemang.

Kan nämna att jag gjorde det ju inte helt på egen, tack Nikke Lindqvist för hjälpen!

Men nu backar vi lite i tiden.

Inför valet tänkte jag mig att en av de viktigaste uppgifterna under året för UTN var att få in användandet av sociala medier i organisationen. Jag gick inte ut så hårt med det, för jag ville av någon anledning (?) inte gå in på så konkreta saker under valet, ännu en grej jag senare ångrat. Och nu i efterhand kan jag tycka att UTN kommit efter ganska rejält och hoppas att nästa års organisation kan lyckas med det. Anledningarna att integrera sociala medier i arbetet är många och det behöver inte vara så omständigt som många kanske tror vid första tanken. Jag utesluter inte att man på längre sikt skulle kunna spara tid och i samma veva bli mer synlig och få mycket gratis med informationsspridning och dylikt.

När jag blev vald till styrelsen så stod det i kontoristernas befattningsbeskrivningar att de skulle skriva diverse olika skriftliga rapporter till styrelsen och till FUM för att informera vad de arbetat med, hur arbetet gått och så vidare. Det var ett fåtal månadsrapporter som skrevs i tid, ibland kom rapporterna flera månader i efterhand och i vissa fall inte alls. Rapporterna till FUM prioriterades högre och det är inte så konstigt, hur kul är det att ägna dyrbar tid åt något som bara några få (styrelsen) läser (om de nu läser det) och ungefär på sin höjd kunna räkna med ett ”Ok.”? Jag var en av de få i styrelsen (vi hade handuppräckning vid något tillfälle) som faktiskt läste de där rapporterna och när jag orkade och hade tid även gav feedback. Ah, ni förstår själva att detta var en regel som inte tjänade så mycket nytta att upprätthålla. Så presidiet kom med ett förslag (de var ju både kontorister och styrelseledamöter) att vi skulle skrota den ”uppgiften” i befattningsbeskrivningarna. Jag satte mig knappast emot, även om jag meddelade att det sved lite att UTN skulle komma att tappa ännu mer information om verksamheten. Jag led redan lite av okunskapen i organisationen, att vi inte kände vår historia, att vi ofta levde på rykten som sträckte sig bara så långt bak som den äldsta engagerade kunde dela med sig av, ungefär, inte alltid. Vi införde en ny rutin, i och med att kontoristerna var 7 om man räknar bort presidiet och styrelsen var sju, så kom någon på idén att vi kunde ha ”kontaktpar” en styrelseledamot träffade i vanliga fall sin kontorist innan varje styrelsemöte och pratade om hur arbetet gick. Jag ville gärna berätta för min kontorist (Patrik Sternudd, arbetsmarknadsansvarig) om arbetet i styrelsen, men det blev jag tillsagd att det inte var tanken med träffarna, det skulle vara one-way-information, från kontoret till styrelsen, kontoristerna skulle sköta sitt arbete och berätta om det, inte känna till ”interna” detaljer om styrelsens arbete.

Det var väldigt trevligt att träffa min kontorist, men krävde att planera tid för träff och att det fanns tid då båda parterna kunde träffas. Lite omständigt, tidskrävande och informationsförlusten är väldigt stor, för efteråt skulle vi på styrelsemötena berätta vad som hade berättats av våra kontorister.

Jag tror att en lösning för UTN hade varit att uppmuntra kontoristerna att blogga, att skaffa twitterkonton och även uppmuntra engagerade att göra det. Med bloggar skulle man kunna skippa rapporterna till FUM och hänvisa till informationen där, tex. Jag har sett att vissa av kontoristerna skriver veckobrev och det är väl ungefär samma sak, så det är bra, dock skulle mer bloggliknande kunna bli mer dynamiskt och lättöverskådligt om man vill följa en kontorist, inläggen skulle kunna hamna i flödet på hemsidan ändå.

Sociala mediers genomslag har till stora delar redan varit. De allra flesta stora ”gammelmedier” har integrerat det i verksamheten och många håller koll på vad som skrivs i flödet. Och att twitter (framförallt) påverkar vanlig media tror jag inte kunnat undgå någon, det är ofta man läser eller hör om att någon skrivit något på twitter, eller varför inte hur twitter hjälpt till att samla människor och sprida information i påverkansarbete (som ju även UTN arbetar med). De framgångsrika revolutionerna i Tunisien och Egypten kallades av många förutom Jasminrevolutionen även Twitterrevolutionen. I DN ställdes till och med frågan hur man förr i tiden kunde göra revolution – utan twitter? Och debattsajten newsmill meddelade för nästan exakt 2 år sedan (!) att man sade upp sitt avtal med Tidningarnas telegrambyrå, ”twitter hade visat sig vara en pålitligare leverantör av nyheter”, något som uppmärksammades både här och där.

Jag tror inte att det är omöjligt att UTN:s engagerade om några år frågar sig hur påverkansarbetet såg ut på den tiden när man inte använde sociala medier. Mycket av UTN:s arbete känns ganska analogt får jag nog ändå lov att säga. Jag tror att informationsspridningen är långsam, jämfört med om man använt sociala medier i större utsträckning. Och jag tror att avståndet mellan UTN och samhället i stort skulle minska, jag själv höll t ex kontakt med tv4 Uppsala genom twitter när UTN:s fullmäktige beslutade sig för att ansöka om att bli egen kår. De valde att berätta om beslutet i deras morgonsändning dagen efter, tveksamt om de gjort det om inte information kommit så snabbt och direkt från själva sammanträdet.

Jag tänkte mig, om jag blivit vald, att försöka uppmuntra UTN:s engagerade att ta tillvara på tekniken som många av oss redan har, t ex smartphones. I dagsläget går de flesta av oss omkring med utrustning i fickan som kan skapa fullt tillfredsställande filmklipp eller bilder som skulle kunna användas för att ta tillvara på viktiga ögonblick och sprida till medlemmarna. Det kan vara intervju med pedagogiska pristagaren, med en doktorand som gjort en upptäckt, en forskare på fakulteten som gjort något, några snabba frågor till Joseph Nordgren (vice rektor på Teknat och fd ordförande i Nobelkommitén för fysik) inför offentliggörandet av fysikpristagaren, många spex har potential att bli youtubefenomen, bakom kulisserna på Forskå, ordförandens legendariska tal under reccegasquen, intervju med FUM:s ordförande inför nästa FUM eller vad som helst ungefär – ja, det finns många sammanhang som är värda att dokumentera och som skulle kunna få spridning och ge en mycket mer levande känsla av UTN och ge mycket gratis publicitet och marknadsföring. Man skulle inte behöva göra det omständigt och på grund av möjligheterna för vem som helst att sprida och så skulle det inte nödvändigtvis alltid krävas så stor insats från UTN centralt.

Jag vet inte om man fortfarande sänder bockradio, men mitt tips är (om det nu inte finns de som verkligen vill driva det vidare) att lägga ned det och satsa mer på det enkla, men mer lättinhämtat eller vad man ska kalla det. Personligen tror jag att betydligt fler tittar på ett 1-2 minutersklipp på youtube än ett halvtimmes radioprogram.
Jag tror det också är viktigt att Techna gör sig mer webbvänligt, och tillåter spridning av enskilda artiklar elektroniskt, en levande technasida skulle kanske så småningom kunna ersätta Technas papperstidning för de som föredrar det (eller befinner sig på andra sidan jorden). Jag har inte kollat på årets siffror, men om jag inte minns fel så gick Techna i alla fall rejält under budget så länge jag satt i styrelsen. Jag har förresten saknat Techna under året, jag har i och för sig inte ändrat min adress i registret till Shanghai, kanske borde göra det… Förr i tiden kunde jag gå in på techna.nu och läsa, men där är dött idag och när jag frågat på UTN:s facebooksida så har man valt att inte svara.

Ska man ha en facebooksida bör man svara när medlemmar ställer frågor.

Och just det, en sak till, som jag tänkte vara öppen med, jag bytte ju namn på bloggen och har lagt lite tid på vad som kallas sökmotoroptimering, i fredags bytte jag namn, tre dagar senare dyker den här bloggen upp på förstasidan på Google när man söker på ”UTN”. Ska bli spännande att se hur långt upp den kan komma. Anledningen till att det är så lätt att klättra är, enligt min uppfattning, på grund av att UTN inte integrerat sociala medier i verksamheten, ingen som länkar, ingen som sprider informationen, allt bygger på att människor själva aktivt väljer att gå in på hemsidan, som förvissa uppdateras i mycket bättre takt än någonsin (?), men man förlorar mycket av spridningen genom att bara låta den vara för sig själv.

Efter 3 dagar, hur ser det ut lagom till valborg?

Finns säkert mycket mer att säga, men det finns ju fler tillfällen, typ konsum. Och det här är idéer som kan förfinas, jag hoppas i alla fall det ska ge lite idéer till de som i dagarna skickar in sin ansökan till valberedningen om att sitta i nästa års styrelse och senare de kontorister som ska väljas.

Posted on mars 21st, 2011 by Sven Englund  |  7 Comments »

Tack Jobjörn!

Jag hade haft i tanken ganska länge att ”hålla dörren öppen” för att ansöka om att bli ordförande för UTN. Faktum är att jag t o m tänkte redan inför valet 2009 att om ingen ansöker om att bli ordförande, så gör jag det. I och med att jag då hade blivit övertalad om att bli ordförande för valberedningen så kunde jag ju veta när sökstoppet närmade sig hur detta skulle utfalla. Jag minns inte om det var samma kväll, men jag minns tydligt att jag hade en god vän hemma på besök och pratade om det. Han var nog precis som alla andra något överraskad över min tro på mig själv vid den tidpunkten. Jag var inloggad på valberedningsordförandemailen och just bara några minuter efter att vi hade pratat om det så damp UB:s ansökan om att bli ordförande ned i inkorgen och jag kunde omgående förklara för min gode vän att jag därmed inte längre hade för avsikt att ansöka om att bli ordförande det året. Jag var rätt nöjd med att senare bli vald till styrelseledamot och tyckte att det egentligen en mer logisk progression om det var så att jag skulle bestämma mig för att gå in genom den dörr som jag än så länge bara höll öppen.

Året utvecklade sig så att jag blev rätt sugen på att bli ordförande och jag gick och tänkte litegrand hur jag kunde förbereda mig om det nu var så att jag skulle bli vald, något som jag knappast tog för givet som atmosfären i styrelsen och UTN var. Några saker hade jag med mina personliga erfarenheter kommit fram till, min tro på öppenhet bland annat och i samband med det lyckligt hakat på vågen som använde sig av sociala medier. En starta en blogg var något av det mest självklara och enkla i det läget. Jag hade testat lite på egen hand, det fanns någon enkel version på one.com som jag redan använde som webbhotell (om jag nu inte missuppfattat), men den var rätt så kass. WordPress var det som flest talade väl om och jag såg till att fixa det som behövdes och utan alltför mycket krångel hade jag en blogg, som du troligtvis i läsande stund har hittat till. Den skulle vara enkel, stilren och förtroendeingivande var tanken. Inte för mycket plotter och sånt, men jag ville ha en widget där man kunde se mitt twitterflöde, för att ju fler studenter (eller människor överhuvudtaget) som fick ögonen för twitter, desto roligare!

Det var den där twitterwidgeten som du kan se någonstans till vänster som krånglade. Den gick att få dit, men den ville ju inte bete sig som jag ville. Oftast så lade den sig längst ned på sidan, under alla bloggposter och utbredd över hela sidan liksom. Det var rätt frustrerande, en så liten grej, skulle jag skita i det? Nä, det ville jag ju inte heller, men hur mycket tid skulle jag lägga på det egentligen? Jag insåg min begränsning och bad om hjälp på twitter. En kompis, aktiv inom UTN, även han från Gotland, tipsade om sin ”wordpressguruJobjörn. Jag kände faktiskt till Jobjörn lite sedan tidigare, genom hans lillasyster och vi hade möjligtvis även talats vid någon gång. Iaf, jag frågade Jobjörn på twitter om han kunde hjälpa mig. För honom verkade det inte så svårt, men en lekman som jag hade nog ändå svårt att förstå. Jag gjorde det enkelt för mig, jag mailade honom användarnamn och lösenord (som jag såklart ändrade för att inte avslöja mitt eget, och som faktiskt fram tills idag varit ”abcd1234″…). Han fixade det på nolltid och förklarade att han gått in och ändrat i koden för att begränsa bredden på twitterwidgeten. Så underbart! Och jag var så tacksam och skrev att han såklart skulle få ett tack på bloggen så småningom. Nu dröjde det kanske lite mer än jag hade tänkt och den här bloggen är kanske lite mer okänd än vad den hade varit om jag blivit vald. Men det förtar inte min tacksamhet till Jobjörn för den tid han besparade mig.

Detta är ett exempel på nyttan med öppenhet och kommunikation, och där är i dagsläget twitter ett fantastiskt verktyg som möjliggör kontakt med många kompetenta människor. En insikt som jag hade tänkt implementera i UTN under mitt år som ordförande, nu fick jag aldrig chansen och jag är lite förvånad att UTN under året än så länge till stora delar har tyckts missa det tåget. Man hade för något år sedan ”synlighet” som fokusfråga och det har varit något som man fortsatt att jobba med. Så för mig, som tycker mig ha sett möjligheterna och enkelheten i att vara mer aktiv i sociala medier, så är det lite som att kasta snöboll och inte kunda träffa ladan – inifrån.

Posted on mars 14th, 2011 by Sven Englund  |  2 Comments »

Intervju med valberedningen.

Det blev kanske lite abrupt uppehåll på den här bloggen. Efter intervjun med valberedningen följde själva valet, där Andrea Påhlsson blev vald till ordförande för UTN under 2011/2011 redan efter en valomgång trots då att jag var nominerad av valberedningen och vi hade ytterligare tre mer eller mindre starka motkandidater. Så många kandidater till ordförandeposten har aldrig hänt i UTN:s historia. Jonna Holmgren, en av ordförandekandidaterna ställde omgående upp i valet till vice ordförande och lyckades övertyga fullmäktige. Därefter bordlades mötet och upptogs senare när resterande styrelsen valdes.

Samma kväll, eller natt skickade jag epost till internationella kansliet och meddelade:

Hej!

Det finns mycket jag kan säga om valet ikväll. Det enda jag behöver meddela är att jag kommer åka till Shanghai efter sommaren. =)

Och så blev det, och det har gått rätt bra faktiskt. Jag blev först tillfrågad om jag kunde börja jobba 2 veckor tidigare än planerat på Cementa Research där jag hade sommaranställning och efter att ha fått lite känningar av knäproblem fick jag även ställa in årets Vätternrunda. Sedan gick sommaren i stort sett ut på att jobba och förbereda inför avresan.

Nedan finns min intervju med valberedningen (jag ber om ursäkt för den något dåliga skärpan).


 

I efterhand är det, som så ofta, många saker jag kunde sagt annorlunda eller lagt till.

Anledningen till att jag publicerar dem först nu är för att innan jag började filma så fick jag intyga till en av valberedningsledamöterna att inte lägga upp intervjun på bloggen, just idag så fick jag dock klartecken att det gick bra att lägga upp dem, jag är ju en person som helst håller överenskommelser.

Jag har också med tiden hunnit fundera mycket och kommit fram till en del om vad jag egentligen lärde mig under året i UTN:s styrelse och under styrelsevalen. Det blev en förlust, men för mig var det många sätt också en vinst av väldigt viktiga erfarenheter. Och tillsammans med min förkärlek till att ha saker dokumenterade och nedskrivna så tror jag inte att detta är det sista som kommer att göras tillgängligt eller diskuteras på den här bloggen. Jag är nog mer övertygad än någonsin att öppenhet är en grundläggande förutsättning för att kunna lösa många av mänsklighetens problem.

 

Posted on mars 12th, 2011 by Sven Englund  |  No Comments »