Livets tecken.

Sitter hemma i Uppsala, smått paralyserad. En kinesisk kompis som jobbar som journalist i USA loggar in på Skype kl ca kl 04 lokal tid. Jag frågar om hon redan vaknat och får som svar att hon håller på och förbereder ett nyhetsinslag och skickar en länk. Det är något extra, själv blev jag nästan som paralyserad, vet inte riktigt vad man ska ta sig till. Man känner maktlösheten och jag drar mig återigen till minnes hur många som sagt till mig hur långt “kulturförstörelsen” har gått i Kina. Så många människor som bara inte vill ha problem, och enklast är att låta allt vara, ignorera. Det hände mig personligen, personer som bokstavligen sprang ifrån mig när jag bett om hjälp, då kunde jag se det som “intressanta erfarenheter”.

Men när det kommer till små barn som blir överkörda och ligger på gatan och blöder medan ingen annan än tillslut när mamman hittar barnet bryr sig, då börjar känslan av hopplöshet göra sig väldigt påmind och jag hoppas att människor på något sätt ser att det är något som är fel.

Jag försöker göra vad jag kan och har en del planerat framöver som jag hoppas kunna påverka Kina i rätt riktning.

Dagens tecken blir helt enkelt:
Rénshēng - liv/människoliv (person/människa + liv)

/Sven Englund

This entry was posted in Filmklipp, Kina. Bookmark the permalink.

4 Responses to Livets tecken.

 1. fen1xiang3 says:

  Blev tipsad av en kompis att detta kan ha samband med ett psykologiskt fenomen som kallas Bystandereffekten, tydligen har liknande fall ägt rum på fler ställen än i Kina.

  /Sven Englund

 2. Ok. Jag hetsäter choklad här nu.
  Vad säger nyhetsankaret?

  • fen1xiang3 says:

   Uppdaterade förra kommentaren lite, vart knas förut. Jag hetsåt också choklad i morse, visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till, och så hade jag ironiskt nog “Kinapuffar” nära tillhands. Vem är nyhetsankaret? Malin Crona? Själv säger jag God natt och önskar drömma om en vacker framtid. =)

   /Sven

 3. Qinzhe Zhu says:

  Här ska jag rekommendera mitt blogginlägg på Upsala Nya Tidning om olyckan. Jag hoppas att min artikel kommer att förtydliga några missuppfattningar man har gentemot Kina och kineser.
  Länken
  http://www.unt.se/blogg/blogg.aspx?blogg=1080710&bloggentry=1499636

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>