Reseberättelse till Uppsala universitet

Reseberättelse Shanghai,Fudan 2010/2011

Hej!
Shanghai är nog på sätt och vis den hetaste staden i det hetaste landet just nu,världens blickar riktas mer och mer mot Kina och Shanghai är staden framför andra som Kina vill visa upp för omvärlden. Och Fudan är det högst rankade universitetet i Shanghai och av många ansett som ett av de 3-4 bästa i Kina,många kineser höjer på ögonbrynen och tar för givet att man är en väldigt begåvad student som kan studera där. Så det finns många anledningar att söka sig dit och lära sig kinesiska. Jag själv hade studerat 4 år kemiteknik i Uppsala och hade bara exjobbet kvar innan examen när jag åkte till Shanghai. Min egen plan var att om jag trivdes så skulle jag försöka hitta ett exjobb i Kina,och som det ser ut nu så kommer jag att åka till Taiwan till hösten. Jag bloggade på www.svenenglund.se/blogg där man kan läsa lite om hur året förflöt. Där har jag också skrivit ihop en bloggpost om hur jag anser att man på ett bra sätt kan bedriva språkstudierna här http://www.svenenglund.se/blogg/2011/06/12/att-plugga-kinesiska/. För på ett år kan man komma ganska långt med kinesiskan,alternativ inte ha kommit så långt alls,det beror på den egna inställningen.

Jag kom Shanghai utan att kunna i stort sett enda enda ord kinesiska,det är inget problem,vid registreringen så frågar de om man har pluggat förut,då kan man bara säga att man vill starta på nybörjarnivån och där går man igenom uttal och sånt under de första två veckorna,väldigt bra,starkt rekommenderat även om man har pluggat lite innan,annars så kan man göra ett språktest och sedan bli indelad i passande klass (om man sedan tycker att nivån inte passar kan man byta som man vill första veckan,dock inte inom samma nivå). De allra flesta som pluggat kinesiska i sina hemländer innan har rätt dåligt uttal (även vissa som påstod sig ha läst 3 år kinesiska i sitt hemland),det är inte svårt om man bara lägger några timmar på att lära sig det. För mig såg studierna ut såhär:första två veckorna introduktionskurs där man använde en och samma bok,ganska så nytt och bra material och allt förklaras på engelska. Sedan börjar själva A-nivån,där har man 4 olika lärare (hör/tal,tecken och typ en göra-övningar-i-boken-lärare). Man har i genomsnitt två lektioner om dagen,sammanlagt 4 timmar. B-nivån är bara en fortsättning på A-nivån. Klassen består av ca 20 studenter,en del kommer troligtvis knappt plugga alls och du kommer evenutellt undra varför de alls ägnar tid på att komma till lektionerna. I en stad som Shanghai finns det naturligtvis mer saker att hitta på än du kommer att ha tid med,så man får avgöra själv vad man vill lägga tid på. Vissa lärare kan engelska,men jag tror nästan att det är bättre när de inte kan,ofta förstår man ändå,och de kan ofta förstå och säga enskilda engelska ord för att förklara. Överlag skulle jag säga att det är rätt bra lärare. Ungefär A och O är att själv förbereda sig innan man går till lektionerna,annars är det relativt bortkastad tid.

Vi hade två veckors jullov,men det kanske inte är något man ska ta för givet,när jag frågade min huvudlärare en vecka innan,så kunde hon fortfarande inte svara helt säkert om vi skulle ha jullov,det är ungefär den framförhållningen man kan räkna med. I slutet av januari tar vårterminen slut och då har man ungefär en månads lov mellan terminerna. Jag tog tillfället i akt att resa runt i Kina under nästan hela månaden (passa gärn på att resa i Kina,för det är billigt,hela månaden med tåg och hotell gick på ca 5000元),många andra åkte hem,andra stannade kvar i Shanghai. Innan den nya terminen startar så är det registrering igen och om man vill kan man hoppa över nivåer eller läsa om B-nivån,jag själv hoppade inte över någon nivå utan fortsatte till C-nivån. Vårterminen är lite intensivare (om man kommer från A/B-nivå alltså) och man har också lektioner i hör- och läsförståelse samt ”talspråks”-lektioner.

Det finns stora möjligheter att lära känna mycket nya kompisar,själv försökte jag koncentrera mig på att lära mig kinesiska. Så för att kunna hålla koncentrationen så valde jag att inte bo på boendet för internationella studenter (dorm). Jag hittade först en delad lägenhet,den låg rätt långt bort och det slutade med att jag blev blåst på 4000 rmb och flyttade efter bara två månader. Då fick jag hjälp av Nordic center som finns på Campus och hittade en riktigt bra lägenhet. Dorm är ett ganska säkert alternativ,dock ganska dyrt för relativt lite utrymme,men det är Kina liksom,som svensk så är det inte så jättedyrt ändå kanske.

Ett eventuellt lite okonventionellt tips i en reseberättelse är att använda kondom om du tänker ha sex (allra helst tänka efter ordentlig innan du ger dig in på något alls). Även om jag själv höll mig borta så blir det lätt soppa när så många unga människor kommer till en ny stad,det gick en del smaskiga rykten om vem som smittat vem med vilken könssjukdom etc. under året.

Jag använde internet ganska mycket för mitt lärande,på höstterminen startade jag en kinesisk blogg som jag kommer försöka hålla vid liv. Genom den och via twitter fick jag kontakt med många kineser som kunde ge mig tips,rätta mig när jag gjorde fel och inte minst lärarna tyckte att det var en väldigt rolig grej. Det sades att jag blev kändis bland lärarna pga bloggen. Många kineser tycker det är spännande med utlänningar,och jag fick många inbjudningar att bli ”language friend”,komma på fester,spela fotboll och allt möjligt. Det mesta tackade jag nej till,för det blir lätt så att tiden rinner iväg. Via Nordic center fick jag i alla fall några språkkompisar,Nordic center arrangerar en kurs i svenska,personligen kände jag att min kinesiska under höstterminen fortfarande var så pass dålig så att det inte gav mig något ur inlärningssynpunkt,däremot under senare delen av vårterminen så började jag kunna prata någorlunda och träffade mina språkkompisar varje vecka. Under vårterminen startade jag en ny kinesisk blogg,med mer ”kontroversiellt” material. Denna hittades av Kinesiska säkerhetstjänsten,som tog in mig till förhör,tog mitt pass och slutligen drog in mitt uppehållstillstånd precis när jag avslutat mina sista prov. Så efter det var jag nog inte bara känd bland lärarna,utan även bland många studenter runtom i Kina. En väldigt intressant erfarenhet som jag kan rekommendera om man är lagd åt det hållet,tips är dock att tänka igenom det noga först ändå kanske.

Om vädret;när du anländer är det troligtvis sjukt varmt,typ 40 grader,så var det när jag kom i alla fall. Eftersom jag hade så pass lång väg till skolan och fick gå ganska mycket mellan tunnelbanor och sånt så tappade jag väldigt mycket vikt i början,8 kg första månaden. Luftfuktigheten gjorde också att man i stort sett alltid var svettig första månaderna. Sedan kommer vintern,och den är riktigt ful och kylan kryper gärna in där den kan,även om termometern inte visar så kallt,ibland blir det minusgrader. Shanghais hus är inte byggda för att hålla värme,folk har ytterkläder på sig inomhus och själv sov jag med 3 täcken och dubbla strumpor. När våren kommer åter är lyckan stor och våren var en fantastisk tid!

Under våren får man också chansen att följa med en resa med de internationella studenterna,man betalar ca 800 rmb och får välja mellan ett antal olika intressanta resmål i Kina. Det kan jag nog rekommendera att följa med på.

Tillsist,när du först anländer till Shanghai,så akta dig för svarttaxi (åk bara taxi som verkligen ser ut som en taxi,dessa är billiga,de andra kan vara svindyra),om någon kommer och vill hjälpa dig med väskorna,så säg att du inte behöver hjälp. Och när du är i centrala Shanghai,t ex nära Peoples square eller East Nanjing Road,så bör du akta dig för folk som verkar trevliga,speciellt om de föreslår att ni ska slå följe,i övrigt är kineser ofta ganska snälla människor. I övrigt kan du räkna med att bli utsatt för överpriser på många ställen,man får lära sig något slags lagom nivå,oftast är det i vilket fall billigare än i Sverige. En bra idé kan då vara att ta reda på ungefärliga priser genom att googla i förväg eller kolla lämpliga guideböcker,då brukar man få en ganska bra bild av prisläget.

Passa på att njut,lägg märke till den snabba förändrigen och slutligen stort lycka till!

Hälsa gärna från mig! Och har du några frågor så kan du hitta mig på facebook eller twitter nedan,varmt välkommen att fråga!

www.svenenglund.se/blogg (Min svenska blogg om tiden i Shanghai)
www.svenenglund.se/boke (Min kinesiska blogg)
http://diergeboke.wordpress.com/ (Min andra kinesiska blogg)
www.facebook.com/svenenglund
www.twitter.com/svenenglund

/Sven Englund (应斯文)

 • Zhu qin zhe

  hej.
   Jag är en kinesisk student i Sverige,och jag bloggar på Upsala Nya Tidning i Sverige om mitt liv som en kinesisk student i Sverige –http://www.unt.se/blogg/blogg.aspx?blogg=1080710
  En av mina läsare rekommenderade din blogg till mig.Du är välkommen att läsa min blogg och kanske vi kan utbyta våra åsikter om kina och kineser. Men din blogg handlar jättemycket om allvarliga ämne,medan jag skriver mycket om kulturer och skillnaderna.

  Mvh
  Qinzhe

  • Anonym

   Hej!
   Din blogg verkar intressant,ska läsa igenom den (om du inte skrivit alltför mycket =)! Jag tycker egentligen att den här bloggen handlat mest om ganska vardagliga saker,om mitt liv när jag bodde i Shanghai,fast mot slutet så hettade det till lite kan jag hålla med om. =)

   • Zhu qin zhe

    hehe jag har bloggat på UNT sedan oktober 2010!och förut skrev jag fyra gånger varje vecka men nu skriver jag lite mindre eftersom jag har mycket att göra! så jag har faktiskt skrivit alltför mycket!:)

 • Zhu qin zhe

  hej igen
   okej,trots att jag brukar skriva om kulturen skriver jag om politik eller någon sån då och då. i alla fall,jag antar att det kommer att bli kul om vi kan ha några ”djupsinniga”konversationer om Kina i våra ögon:)