Nästa termin –Examensarbete på Sandvik i Taiwan/Stockholm.

Nu skulle jag väl i stort sett kunna säga att det är klart,även om inget är påskrivet än,jag kommer göra mitt examensarbete på Sandvik AB under nästa termin. Sandvik har hela tiden varit det jag hoppats på,så jag började ganska tidigt att försöka kontakta dem,de var lite sega i början,men de har en fantastisk anställd –Åsa Backman. Hon fångade upp på på twitter och kom så småningom att ge mig den avgörande kontakten –Holger Wiklund,som precis börjat jobba på Sandvik i Beijing.

Jag skickade ett ebrev och berättade lite om mig själv. Och fick omedelbart positiv respons,vilket gjorde mig väldigt glad! Han bad mig skicka en beskrivning på vad jag tänkt mig för exjobb,min reflektion på det var ungefär att antingen har han väldigt höga krav på medvetenhet hos exjobbare,eller så är han nog inte civilingejör kanske. Jag hade ju ingen direkt specifik aning om vad jag ville göra för exjobb,jag visste ju inte ens var jag skulle hamna och då kändes det ju lite olönt att ha smalnat av sina önskemål alltför mycket.

Men man ska vara ärlig tänkte jag,och skriva det. Fast samtidigt ville jag ju inte låta totalt ogenomtänkt så jag skrev ihop ett nytt ebrev och skrev dit lite ta-mig-vatten-över-huvudet-meningar som:

Annars är motivation ett ord som är ganska centralt för mig,såklart är det i sig motiverande att göra ett så bra examensarbete som möjligt överhuvudtaget vad det än kan tänkas handla om,utöver det så kan jag tänkte mig att ett exjobb som skulle kunna ge något viktigt till företaget kan motivera mig att skriva om i stort sett vad som helst. Skulle jag fritt få önska rubrik så skulle det gärna få innehålla t ex “Superlegering” eller “Nano”,för det fångar nog människors intresse var än man kommer i dagsläget.

Sedan höll vi lite sporadisk kontakt,och meddelade att han skulle träffa en Roland Rolander i Sverige bland annat och efter att jag erbjudit mig så skickade jag även mina betyg och lite smått och gott.

Det tar ju emot lite att lämna ut sånt där som jag själv tycker är lite överdrivna formuleringar,som ordförandenomineringen och Nobelprismotiveringen,men jag lärde mig lite efter ordförandevalet att kanske inte spara på saker i onödan,och tror man på öppenhet,så varför hålla igen när det gäller liksom?

Och så en dag,så bestämde vi telefonmöte och Holger berättade om det förslag de hade. Jag blev både väldigt glad och överraskad. 1 månad på Taiwan (!),3 månader på Sandviks forskningsavdelning i Västberga i Stockholm och sedan ytterligare 2 månader på Taiwan. Det skulle onekligen innebära att jag lämnar Shanghai och en del praktiska grejer som behöver ordnas,lämna Yohei i sticket med lägenhet (fast att betala 5000 RMB + div avgifter/månad i ett halvår är tydligen inget problem för mannen med cash) och språket på Taiwan,de har ju traditionella tecken,men kan man blarra med dem alls? Jo,kanske,lite. Iaf så tackade jag ja omgående,deras förslag var så genomarbetat och tydligen ganska viktigt och med en prioriterad produkt.

Planen är ungefär att jag först ska åka en månad till Taiwan,titta på en produktionsmetod,förstå den,dess problematik och målen med själva arbetet,hur man kan förädla den genom en viss tillsats. I stockholm ska jag sedan ”designa experiment”,utvärdera resultaten och bestämma de mekanismer som sker under processen. Slutligen ska jag så åka tillbaka till Taiwan och använda mina införskaffade teoretiska kunskaper till att genomföra förädlingen även i produktionsmiljö.

Lite nervös är man ju,det känns som lite av en blandning av,jag har ingen aning,om jag ger järnet så kommer jag nog någon vart,om andra klarat av att få sina exjobb godkända så borde jag klara det och som en fantastik möjlighet att få in foten på Sandvik i Asien. Min gode vän Marcus har själv precis börjat exjobba,också på Sandvik,fast i England och vi har mailat en del och som en händelse så har våra exjobb koppling till liknande produkt,så det kan nog vara så att detta är en prioriterad sådan,och Marcus får sitt material från –tada –Taiwan! Lite lugnad blev jag när han skrev i ett ebrev:

Du behöver inte vara orolig att de har förväntningar på dig! Hittills vet Yi hela tiden vad vi ska göra om man får liksom vara lite hans skugga och hjälp till sen försöker jag lära mig så mycket som möjligt samtidigt så man kan göra det själv sen. Det vet att vi inte kan så mycket!

Så är det vänner,4 år på svenskt universitet och de ”vet att vi inte kan så mycket!”

Så nu funderar jag på om det i finns möjlighet till boende i närheten av Västberga i Stockholm,någon som vet? I och med att jag har boende i Uppsala (det har jag va? Tim?) så kommer Sandvik inte fixa boende åt mig i Stockholm. Men ja,att pendla är inte min favoritsyssla,den tiden skulle jag kunna lägga på en vända förbi ett gym,plugga kinesiska i lugn och ro eller något i den stilen.