Jaaaag viill biråka!

Är ett uttryck som jag och min käre bror brukar ägna oss åt när vi träffats de senaste åren. Bråka fysiskt verkar vara något som jag håller priviligiat till Erik,men det går ju att bråka lite på andra sätt också.

Och i Kina vill jag inte låta bli att bråka litegranna. Så jag skrev ett brev till ordförande Hu Jintao. Eller,det började med att vi fick i uppgift att skriva ett brev till någon,vem som helst,på en av skrivlektionerna. Och jag vill ju gärna skriva till Herr ordförande. Veckan efter fick jag tillbaka den med ett ”很好“ (mycket bra) av läraren. Man vet ju aldrig riktigt vad de sitter på för åsikter. Yohei har hittills flera gånger nämnt att han tror att lärare på ett universitet som Fudan är av ”rätt åsikter”,men jag är inte lika säker,tycker flera verkar ganska öppna ändå.

Men det hade ju inte varit så mycket till brev om bara läraren hade fått sett det,så jag gjorde som jag brukar,och klistrar in det på min kinesiska blogg och låter resten av världen läsa. Fast den här gången misstänkte jag att det skulle ogillas,så jag startade en ny blogg,för att kunna skriva lite friare utan att min andra blogg ska ”försvinna”. Så jag skrev,och flashade sedan på twitter. Och RT:arna (folk som delade vidare min tweet till sina följare) flödade ett tag,och nya följare till mig likaså. När jag kom hem från skolan hade jag fått över 60 nya följare (tror jag) och fått mycket beröm och gillande.

Brevet löd ungefär:

”Käre ordförande Hu,

Jag heter Sven…. bla bla (lite om mig själv och tack för att jag fick komma till Kina osv).

Jag har en fråga;varför kallar ni Kina för ”Folkrepubliken Kina”? Kina är ju ingen republik,definitionen för en republik är ju att man har en folkvald president [kanske borde ha varit parlament el liknande] och det är ju inte du,du är ju bara vald av Kommunistpartiet. Och varför använder ni ”Folk”,Kina är ju ingen demokrati! Det verkar som att ni borde byta namn,kanske till ”Kommunistpartiets Kina”[låter bättre på kinesiska],fast det allra bästa vore nog att faktiskt helt enkelt göra Kina till ”Folkrepubliken Kina”.

Med vänliga hälsningar,

din kompis Sven”

Någon skrev att det var lite samma känsla som ”Kejsarens nya kläder”,och det var väl lite så jag tänkte också. Kommunistpartiet här pysslar ju med ganska mycket sånt,de låtsas inte bara som att det regnar,utan de säger att solen skiner även när det regnar.

Som den här artikeln i China Daily som jag läste häromdagen:

The Chinese government’s Internet management accords with international norms,and China always supports the development of the Internet and guarantees citizens’lawful freedom of speech,Jiang said at a regular news conference.

Och sådär håller de på,och om det händer något,och ifall de ids kommentera det,t ex en demonstration eller något,och någon skadar sig,så rapporterar de ungefär att demonstranterna har varit våldsamma som lett till skada. Ifall det är polisen som använt sig av obefogat våld eller något sånt är uppenbarligen inte ansett som viktigt att rapportera. Sällan man kan läsa några anledningar till saker och ting,mer än ”samhällsstörtande verksamhet”eller vad nu brukar kalla det.

 

Det har som sagt lett till många nya följare på twitter,vilket även lätt till lite lyxproblem,när jag ber om hjälp så får jag ofta så många svar att jag inte hinner eller vill lägga tid på att besvara alla. Och jag har också brutit min princip mot att alltid följa tillbaka,för ofta så uppdateras flödet redan så snabbt så jag knappt hinner med att trycka på replay-knappen (som liksom sitter på själva tweeten) som följer med nedåt när flödet fylls på.

Aja,hare!

  • Turisten i danskens grupp.

    Jo,men visst minns vi vilken kollossal frihet de (inte) hade att säga sin mening på ”Speakers corner”i centrala Bejing.