Ökat tempo!

Eller ja,oftast ligger jag i så icke energikrävande ställningar som möjligt och rabblar kinesiska i dagarna. Faktum är att jag till och med har något slags träningsvärk i käkmuskeln för att jag har gått in för det så mycket på sistone.

I förra perioden satsade jag en del på att läsa och försöka lära mig nya tecken,och visst har jag märkt i skolan att jag i ganska många fall kan tecken som jag inte lärt mig genom skolans läroböcker,alternativt från kapitel som vi ännu inte gått igenom. Däremot kom väl insikten ganska tydligt under pratprovet,dels för att jag drog (bland 7 lappar) den jag inte ville ha (”Berätta om ditt drömyrke”),men också för att jag insåg att jag inte var så van med att prata kinesiska. Så jag har bestämt att denna sista period satsa lite mer på att bli van med att prata. Och då kan man ju göra på lite olika sätt. Och spontant kan det verka lite hjärndött att ungefär lära sig de texter vi går igenom utantill,men vid lite eftertanke så har jag mer eller mindre kommit fram till att det på sätt och vis är lite hjärndött att kunna ett språk flytande,för när man pratar ett språk man kan,så behöver man ju inte ”tänka”på vad man ska säga,man kan helt enkelt bara säga det man tänker om man vill. Förstår ni? Det är liksom först när man kan prata ”hjärndött”som man ungefär kan ett språk flytande. Och då är det ju knappast hjärndött,utan snarare något helt fantastiskt som människan är ganska ensam om på denna planet. Och man märker ju att det tar tid,även om man kan läsa,så kan det vara svårt att läsa det olika kombinationerna av uttal. Och om man inte ens kan läsa det,hur ska man då någonsin kunna prata det fritt ur huvudet? Så även om jag eventuellt kan alla ”initials”och ”finals”(som tecknena består av) så är det ändå svårt att få ihop dem innan munnen vant sig.

Testa själv att säga:

Kurbirulumburruburiburrburrbulglum en gång,svårt eller?

Om du tränar någon minut,så ska du se att det hela går mycket bättre,och sedan kan man helt enkelt få upp hastigheten och tecknena tycks framstå tydligare dessutom. Jaja,jag kanske kommer på ngt bättre längre fram. Efter ett år med försök att lära sig kinesiska så tror jag mig iaf insett att det man ska satsa på är ungefär allt utan att lära sig skriva tecken. Läsa och uttala är enormt mkt viktigare,eftersom vi i dagsläget oftast ändå kommunicerar via datorer eller tal,dessutom lär man sig nog ändå tecknena tillräckligt bra med tiden för att kunna skriva dem.

Så jag har inte gjort så mkt mer på sistone än att åka hem och plugga efter skolan. I stort sett bara två saker.

Jag var några timmar på Shanghais bilmässa. Den var samtidigt som vi hade prov,men sista dagen av bilmässan så åkte jag dit,dagen efter hade vi grammatikprov,som jag inte var speciellt orolig över,och det gick rätt bra ändå på provet,88% eller ngt. På väg till mässan kom folk på tunnelbanan och sålde biljetter,först sa jag nej,sedan så jag att en (till utseendet åtminstone) kines köpte biljetter och då tänkte jag att det kanske gick lika bra. Jag hade bara en hundring och han hade bara en 50 lapp i växel,så jag fick 30元 i rabatt. Detta gjorde mig ganska misstänksam,men jag tänkte att det skulle vara intressant att se om den fungerade. Vid ingången så fick jag dock tillbaka min biljett och ett “假票” –”fakebiljett”. 50 spänn för den erfarenheten! Det gick att köpa riktiga biljetter brevid,för 50 元…

Det mest intressanta på mässan var nog Volvos nya konceptbil:

Nä,skoja bara. Här är den,Concept Universe.

Även Scania och Volvo Lastvagnar fanns representerade. Annars var det mest bara en massa bilar.
Citroën hade kanske mässans mest spektakulära,fast Scanias var vass den också. Kul att även få se ”Geely”:s bilar,de såg rätt bra ut. Och det var också första gången jag såg deras tecken ”吉利“ som betyder typ ”lycka”och uttalas ungefär (med rätt toner och så) som man uttalar ”Geely”på engelska.

Citroën något.

Scania skickade dit något så spektakulärt som en lastbilscab.

En av 吉利-bilarna.

Annars var det många kinesiska märken som överaskade. Marknaden i Kina växer ju som bekant och i dagarna springer Saab runt och försöker hitta partners för att komma in på marknaden som tycks ses som räddningen för våra svenska stoltheter.

På Valborgsmässoafton begav jag mig till Pudong och spelade brännboll med ”Young professionals”,som arrangeras av folk från Exportrådet,de har ganska mkt event här. Mitt lag var ganska övertygade om att vi hade vunnit,men tydligen förlorade vi. Jag fick iväg bollen varje gång och hade träningsvärk i nästan en vecka. Jimmy var också med (som var med på mitt födelsdagskalas) och det var även första gången som jag träffade Björn i Shanghai (som är bekant sedan UTN) trots att han bott här i stort sett hela tiden sedan jag kom hit.

Efter brännbollen.

Som ni förstår så är inte min fysik på topp,jag springer ibland,det är ungefär allt. Jag har inte vågat spela innebandy sedan jag vred knät. Det har i stort sett blivit bra,jag har faktiskt kunnat springa utan problem,men det har ändå gjort riktigt ont ibland,speciellt när jag suttit länge och sedan rest mig,då hugger det till liksom och jag brukar vackla runt ganska gubbigt tror jag. Fast det har som sagt blivit bra nu. Fast det kanske inte blir innebandy ändå,idag var jag nämligen och kollade in ett gym i närheten. Det var ungefär 3 gånger så dyrt som jag hoppats på,iaf fick jag testträna första gången gratis. Fast jag är ganska sugen ändå,min gode vän Marcus försökte sig på att skaffa magrutor förra våren och det hade ju varit en rolig grej att testa på en gång i livet. Och detta skulle kunna vara en bra tid att försöka. Fast det ska tilläggas att det fortfarande finns en ”i vägen”så att säga,även om jag nästan nått de 70 kg (=-18 kg sedan augusti) som jag tänkt mig.

Det sista intressanta som jag tänkte nämna är väl att jag just nu utnyttjar friheten här till att vara uppe i ottan. Mellan kl 04-06 brukar jag vakna av mig själv och ibland tar jag mig en springtur då,eller pluggar,eller passar på att följa twitterflödet eftersom svenskarna brukar vara ganska aktiva den tiden. Detta innebär ju att jag somnar lite tidigare än i vanliga fall,ofta runt 10 kanske.

Ikväll avgörs det om Saade kommer till finalen i ESC. Jag kommer inte stanna uppe för att titta.

Tillsist,åter i Pudong så fick vi se hur byggandet av Shanghai Tower fortgår. På bilden nedan kan ni se hur det kommer se ut om några år,ballt va?

Shanghai Tower byggs. I bakgrunden Jinmao och Shanghai World Financial center.

Husen i Lujiazui.

 • WeX

  Det ser ju nästan ut som Turning Torso,fast större!
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Volvo_duett_v_sst.jpg
  Där har du en bild på den bil som Volvo hämtat inspiration för när det gäller fronten till Concept Universe (som jag tycker är riktigt ful,men den är ju inte menad för mig):)

 • Anna

  Äntligen kom den! Blogg från någon man känner. Skönt att knäet bättrar sig,men det kan nog ta sin tid innan det är helt ok. Bra att du är försiktig! Såsom du pluggar kinesiska nu är något i stil med hur jag försökte mig på franska en gång i tiden. Bonjor Museu(!). Je ne comprang pa! Arevoair. Det är ungefär det jag kommer i håg.

  • Anonym

   Oj,jag har då inte hört dig prata franska så ofta,jag kan bara ett relativt användbart uttryck;Je nes comprends pas!