Snart prov och provinsen som kanske inte bör nämnas vid namn.

Ja,nästa vecka har vi prov,första på måndag och sedan är det ytterligare 5 provtillfällen utspridda över veckan. Så nu borde man väl plugga lite extra,för att utnyttja den lilla motivationshöjare som proven innebär.

Samtidigt är det en uppmärksammad bilsalong här i Shanghai,där bland annat Volvo visar upp en ny konceptbil. Det kalaset slutar dagen innan sista provet,och gissningsvis är det mest folk under helgen,så det blir lite av en knepigt,får se om det blir ett spontanbesök. Jag har inte så svårt att hitta dit,för det ligger bara några minuters gångväg från mitt gamla boende i Pudong.

Annars har jag precis upprört mig över hur man i Kina vinklar Tibetfrågan. Jag läste för någon månad sedan om att kinesiska myndigheter beslutat att utlänningar inte längre kan få tillstånd att åka till Tibet. Efterhand har jag förstått att det nog var på grund av årsdagen av demonstrationerna 14 mars 2008. På InBeijingBulletin (en svenskspråkig blogg med nyheter från Kina) läste jag om lite vad som hänt. Det pågår demonstrationer i även i provinsen Sichuan,bland annat så tände en munk eld på sig själv och att polisen håller 2500 munkar instängda.

Nu på morgonen läste jag en artikel som säkerligen återger den bild som kinesiska myndigheter vill inpränta i befolkningen. De nämner så ödmjukt att ”inget system är perfekt”,men att nämna ett uns av sina egna tillkortakommanden verkar inte vara aktuellt. Nä kinesiska regeringen tycks vara fläckfri och den stora räddaren för ett område i förvirring som demonstrerar sig själv. Eller vad sägs om meningar som:

”Is there any problem in China’s Tibet? The answer is yes. I dare to say that no system in the world proves to be perfect.”

”According to him [Dalai Lama],almost all actions and speeches related to Tibet are monitored,and overseas Tibetans and the international community are not allowed to find ”facts”in Tibet.

Here is the rerun of some historical scenes:In March 14th Riots in 2008,5 girls of both Tibetan and Han ethnic groups in the ”Yichun”dress store were killed by a fire ignited by rioters;a Tibetan doctor named Losang Tsering was beaten by stones when treating an ethnic Han boy,and suffered from cerebral concussion with his cheekbone fractured;rioters sliced off ears of Feng Bixia,a businesswoman near the Barkor Street as she tried to save two Tibetan boys.”

”A Lhasa woman who had got involved in the riots admitted that she ”was threatened by villains”,news reported. Public information indicated that separatists overseas directly participated in commanding the March 14 Riots. If the government hadn’t taken any necessary measures,those splittists would have continued to cause violence and instability in Tibetan areas because they attempted to stir up disturbance.

Anyone who knows about Tibetan history is clear that the Dalai clique has never stopped fabricating events in Tibetan-inhabited areas since they fled abroad in 1959.”

”Therefore,we should raise the following questions:who on earth helped Tibet take on a new look? Who on earth promoted Tibet’s per capita GDP? And who on earth made Tibetans feel much happier? It’s the Chinese Central Government,the Tibetan policy it adopts,and many approaches it has taken to aid Tibet.

Artikeln beklagar sig också över en amerikansk senator som tog sig in i Tibet genom att låtsas vara ”turist”för att ta reda på ”sanningen”. Hemskt va? Omvärlden ska såklart tacka och bocka för den ”sanning”som Kinas myndigheter ger oss. Om nu sanningen är så viktig,så öppna upp och låt oss ta reda på den själva,ju fler som får se och berätta,ju större chans att sanningen kommer fram eller?

  • http://www.facebook.com/people/Anna-Englund/100001545320333 Anna Englund

    Stänger man för sanningen,kan man lita på att det ligger lögn bakom. Manipulation kallas det. Att gå på den eller ine…det är frågan. Och vad gör världssamfundet åt det. Kanse alltför många har lik i garderoben. Men låta 3:je man lida för att man är maktgalen……

  • Anonym

    Här är förresten själva artikeln från Peoples Daily. http://chinatibet.people.com.cn/96056/7355482.html