山西 - Väster om bergen.

Jag skulle kunna skriva ett mastodontlångt inlägg även om den här resan. Men jag tänkte testa att ladda upp ett album via flickr istället och skriva lite kortare. Bildalbumet klistrar jag in längst ned.

I och med att allt var ordnat i förhand på den här resan så gjorde jag ungefär minimalt med förberedelse. I och med att jag och Yohei var bortresta förra veckan så var det dessutom inget som berättat för oss att det var informationsmöte på torsdagkvällen,så en av lärarna ringde och frågade var jag var. Jag bah:?. Fast det gick bra ändå,jag fick gå upp till den lärarens kontor dagen efter på fredagen och fick den information jag behövde.

Förra söndagen var det så samling utanför Guanghua tower. Jag kände igen två personer sedan tidigare,bland annat Joseph som jag träffat på Malins 20-årskalas. En mycket sympatisk person som jag hoppas kunna hålla kontakten med i framtiden. Det var alltså nattåg som gällde,något som jag och Yohei har erfarenhet av sedan våra tidigare äventyr. På tåget kommer en kines fram och börjar prata och vi var några stycken som höll igång ett samtal i stort sett hela kvällen och även den tid som fanns nästa morgon också. Jag kände något slags ödmjukhet att prata med honom,han var väldigt kunnig,påläst,klok,ja,jag har mycket gott att säga om honom.

Framme i Shanxi och provinshuvudstaden Taiyuan så hoppade vi på en buss som körde mot Datong. På bussen satt jag brev Thore,en intressant norrman som jag pratade ganska mycket med under resan. Jag insåg att det fortfarande finns mycket hemmavid som jag borde och vill ha bättre koll på. Vem vann senaste Stortingsvalet liksom?

I Datong kollade vi först en stor vägg och sedan det som jag haft framför ögonen när jag tänkt på Datong redan sedan jag och Yohei hade planer på att göra en avstickare på vår långresa. Yunganggrottorna och de stora Buddhastatyerna. Det var imponerande och nästan ett sådant där ögonblick när man bara vill stå kvar och titta. Precis då kommer en av gruppens Japaner fram och börjar oja sig om hur tråkig resan var. Han verkade nästan lite upprörd över att jag inte höll med honom. Sedan fortsatte han att klaga på fransmän och kinesiska kvinnor. Han lyckades göra mig lite upprörd också,resan hade ju knappt börjat och jag själv var väldigt glad över att få se det vi såg. Efteråt insåg jag att han distraherat mig såpass att vi missat att vara med på gruppbilden.

På kvällen var vi ett gäng som åkte in till Datongs centrum och såg oss omkring. Det verkade vara en ovanligt ”död”stad,förutom på Hongqitorget där det var fullt av ungdomar som spelade sådan där fjäderfotboll och vi var ett gäng som tog oss friheten att vara med och leka.

Nästa dag bar kosan först mot det hängande templet,också det ett imponerande bygge. Sedan gjorde vi ett kortare stopp vid en tydligen världskänd pagoda. Yingxianpagodan,byggd år 1056 och har överlevt flera jordbävningar bland annat. När vi sista dagen kom till Shanxis provinsmuséum fanns en ganska stor miniatyr av just denna. Sedan åkte vi vidare på svindelframkallande bergsvägar innan vi kom fram till Wutaishan,ett område med höga berg (3000 möh) och en massa Buddhistkloster. Ett av dem var enligt informationsskylten utanför en av de 5 viktigaste Buddhistiska meditationsplatserna.

Nästa dag spanade vi in ytterligare ett kloster innan vi åkte vidare till Pingyao. En välbevarad stad som för inte alltför länge sedan var Kinas ekonomiska centrum och enligt wikipedia gjordes under Qingdynastin ca 50% av Kinas silverhandel här. Sedan gick Kejsaren typ bankrupt och lät bli att betala tillbaka lånen,och staden övergavs som finansiellt centrum,därav stannade mycket av stadens utveckling upp och finns således välbevarad idag. Vi promenerade runt en hel del innanför statsmuren,tittade i små muséer som visade olika bevarade eller återskapade hus,fängelser och lite av varje. På kvällen såg vi en föreställning i klassiskt kinesiska manér.

Sista dagen åkte vi till en liknande stad inte alltför långt bort,sedan till en berömd trädgård som gav mycket vårkänslor! Väldigt fint. Sist så åkte vi till Shanxis provinsmuséum,där det blev stor folksamling kring oss när vi anlände. Det var nämligen väldigt många skolbarn utanför ingången som nog var ganska fascinerade över att dels se utlänningar,som dessutom var studenter på ett av Kinas toppuniversitet.

Sist tog vi tåg hem till Shanghai. Där vädret med undantag av en regnskur just nu är smått helt fantastiskt,ljumma vindar som gör att man vill spendera det mesta av tiden ute.
Idag kom vår käre hyresvärd för att hämta hyran för maj-juli och man påmindes dels om att tiden går fort,och dels att det nog är dags att börja leta exjobb på allvar nu. Jag har skickat in den sista i den kurs jag har kvar i Uppsala och hoppas på att få den godkänd eller i alla fall något slags respons från någon lärare,hon som var vår handlare har nämligen slutat.

Om någon vecka väntar prov för den här perioden och enligt Yohei har vi sedan har något slags Första maj-lov,återstår att se.

XML File doesn't exist

Trevlig vår på er!

  • Anna

    Magnoliaträdet!! Vilket ljuvligt träd. Tänk om det kunde gilla gotländsk jord/klimat bättre hade jag också haft. Försökt två ggr. Men,men kanske tredje gången gillt. Ska nog försöka en g till.
    Många intressanta bilder,saknar kommentar från fotografen. Ibland blir jag nyfiken och vill tex googla och läsa mer.

    • Anonym

      Så jag har sett en Magnolia?! =) Det är nog lite för mig med blommor som för dig med bilar,de är rosa eller gula. Jag kan i alla fall avgöra att jag tycker de var väldigt vackra och tilltalande! Jag förstår att du önskar mer info,men jag har också annat jag vill lägga tid på,så du får nöja dig med detta. =/