Kina attackerar VPN-tjänsterna.

För någon dag sedan fick jag mail från ExpressVPN,vars VPN-tjänst jag använt sedan jag kom till Kina.
Såhär började mailet:

Dear Sven,

As you’ve probably noticed,ExpressVPN’s website and service was blocked in China yesterday. This is part of a country-wide crackdown on all VPNs and is NOT specific to our service.

Jag hade redan märkt det och det hade väl gjort mig lite småfrustrerad,men det har krånglat ibland och tagit tid att ansluta,så jag tänkte mig inte att det skulle vara helt kapat liksom. Det ska tydligen gå att fixa det genom att ändra någon inställning,de skickade med en konfigurationsfil med mailet och skrev vilken mapp jag skulle lägga det i,men den mappen finns inte på min dator. Sedan skrev de att om den mappen inte fanns på min dator så skulle jag lägga det i en annan mapp,men den fanns inte heller på min dator. Så jag skapade den mappen,men det gick inte att ansluta ändå. Så jag har låtit det vara tillsvidare,för jag betalar sedan skid-VM:D för en svensk VPN-uppkoppling från Anonine. Min förhppning är att Kina missat en leverantör från lilla Sverige.

För folk med Gmail har även det krånglat senaste dagarna och det ligger ju nära tillhands att tro att det är kinesiska myndigheter som har fingrar med i spelet där också,något som tydligen Google själva hävdar,något som kinesiska myndigheter förnekar. Jag kommer tillåta mig att tro på myndigheter den dagen de visar att de vill förse sin befolkning med proper information och inte paranoidt förhindrar kommunikationsvägar som gör att Kinas ”harmoni”kan skadas.

Uppdaterat:Sveriges IT-minister,Anna-Karin Hatt svarar på twitter:”Alla i Kina måste kunna få tillgång till internet. Jag hoppas att VPN- och SSH-tunnlar kan fungera tills näten blir öppna.”

 • Marcus

  Det blir riktigt surt om det blir så att du inte kan komma från Kinas spärrar! Hoppas det löser sig!

  • Anonym

   Ja,hade ju varit som att slungas några år tillbaka i tiden. Hoppas jag också!

 • WeX

  Du får ändra titeln på bloggen för jag tänker mig att leva i det där landet är allt annat än en dröm. Jag blir så arg när jag läser om hur de agerar. Dags för en intervention a ‘la Libyen?

  • Anonym

   Jag blir liksom engagerad och inspirerad att lära mig språket så att jag kan sprida ”ordet”när de håller på så här. Jag är väl ofta ganska bekväm av mig,men helt bekvämt vill jag inte att livet ska vara,det ska finnas saker att jobba med och bli upprörd över. Så jag trivs rätt bra trotsallt! =)
   Nja,jag tror inte att krig är att föredra mot Kina,unga kineser som jag pratat med berättar att de,även om det låter hårt,väntar på att de gamla ska dö. Kommunisternas metoder satte ganska djupa spår i människors psyken. Människor som är ba-ling-hou (~”8-0-efter”) alltså födda efter 1980 (när Kina öppnats) har ofta märkbart annorlunda tankesätt än de som växt upp innan dess. Sedan är det ofta tydlig skillnad till jiu-ling-hou,de som är födda efter 1990 och nu börjar ling-ling-hou växa upp. I Kina är det ofta mor-och farföräldrar som tar hand om barnbarnen om dagarna,så gamla tankesätt lärs nog till viss del fortfarande ut och många kineser har av naturliga skäl svårt att se igenom propagandadepartementets censur.
   Lite otäckt är det att Kina drar åt svångremmen så pass hårt,men jag hoppas att detta senare ska ses som något av de sista desperata dragen och att när nästa generation tar över att utvecklingen ändrar kurs.
   Den dagen regeringen här tillåter sitt folk att vara kreativa (och inte definera på förhand vad som är rätt fel,bra dåligt) så tror jag att det inte bara kommer påverka Kina,utan stora delar av världen.

   • Anonym

    Däremot ändrade jag bloggpostsrubriken,hade ju skrivit ”VPN-tjänserna”,missat ett ”t”. =/