Japanen jag bor med –och Japans problem.

Jag tycker om att maila ibland,vilket kanske några av er känner till. Vad ni kanske inte visste är att jag till och med mailar med Yohei som jag bor med. =) Fast egentligen inga ”riktiga”mail,oftast bara länkar till intressanta saker att läsa eller liknande. Hade han haft twitter eller facebook så hade jag kanske gått den vägen. Iaf,häromkvällen hittade jag en artikel med en ganska träffsäker bild.

Jag glömde skriva att det bara var bilden jag menade,jag har i skrivande stund själv inte läst artikeln. Men Yohei svarade och det var rätt bra,för då kan även ni få ta del av hans åsikter. För de är ganska unika för att vara en Japan. Sedan jag kom hit och har pratat en hel del med Yohei om situationen i Asien så har jag förstått mer och mer att det inte bara är Kina som har problem (även om de kanske är de som har de största problemen) med behandlingen av information i samhället. Även Japan har problem,med vinklingar och en viss åsiktsstyrning i vissa frågor. Och det finns en stolthet,en del talar till och med om rasism,ett visst högmod och många verkar ha svårt att inse att Japans ekonomi är väldigt ansträngd. Och man vill gärna hålla sig för sig själva,Japaner är t ex generallt väldigt dåliga på engelska och därmed är det ju ganska bekvämt att hålla sig hemma. Yohei är kritisk mot både skolsystemet och samhällssystemet. Något som knappast minskat efter att ha bott med mig under några månader. Insikten i den Japanska statsapparaten är rätt bedrövlig,vilket har blottlagts en del nu efter jordbävningen,eftersom människor inte litar på den information som myndigheterna förmedlar. Och skolsystemet är också en historia,många pluggar i flera år,bara för att klara inträdesprovet till något av de prestigefyllda universiteten. Väl där lutar man sig tillbaka och vet att man med en examen från ett prestigefyllt universitet om några år kan räkna med ett bra jobb. Yohei insåg det här under sina studier och trots att han kom in på ett universitet som får både kineser och japaner jag träffar att wow:a,så hoppade han av,för han ansåg att det bara var bortkastad tid. Han fick ett jobb med en lön som jag bara kan hoppas på ändå. Man måste inte göra som alla andra,man kan komma ganska långt om man kan tänka utanför lådan.

Enligt Yohei kommer Japan att inse sina problem förr eller senare,men det kommer troligtvis att skita sig ganska hårt innan de förstår att man måste göra förändringar. Politiken är trög och förhalas av ”byråkraterna”som i praktiken sitter på betydligt mer makt än vad de gör i Sverige,om jag har förstått saken rätt. Jag själv lade märke till att Japan har problem med att få in nya influenser när jag vid ett tillfälle läste Jimmy Åkessons (Sverigedemokraternas partiledare) sekreterares blogg där hon skrev att hon kunde tänka sig att flytta till Japan efter att ha läst den här artikeln om att ”Japanerna väljer bort mångkulturen”. Även den ganska omtalade främlingsfientliga bloggen ”Politisk inkorrekt”publicerade artikeln. Ja,SD är nog vad Yohei kallar många kineser och Japaner för ”位爱国人“ –falska nationalister. Om man nu verkligen älskar sitt land,då borde man ju t ex lära sig allt bra från andra kulturer och ta med sig till sitt eget land,man borde bygga goda relationer till andra länder så att man kan bedriva handel osv. Framförallt Japan som ungefär har noll naturresurser borde tänka mer i de banorna.

Så detta är något vi pratar ganska ofta om,så det som han skrev i mailet häromkvällen är,som ovan nämnt,inte något nytt för mig,men kan vara trevligt för er att läsa. Som ni ser är Yoheis Engelska vid det här laget ganska bra.

I wish the essential problems that Japanese society and economy hold could be solved thorough this catastrophe,but I think this is just one of biggest natural catastrophe occurred in Japan,which is extremely hard to be solved,but which is not enough to encourage the Japanese take immediate and proper action to change the country. Because it is probable that the Japanese still will be able to feel and hold the mind even after such a terrible catastrophe that we are still one of richest countries in the world. It seems rather to be worse,because the situation more likely may make them more stubborn and blind,creating more fake patriots who are just shouting something with narrow thinking ways.
In my opinion,Most critical power to drive the Japanese to take actions immediately is that a financial crisis of the government can occur,and then a financial crisis of Japanese banking system can occur because more than 90% of Japan Bonds are held by its own banking system,these crisis surely can occur at the same time. It can not be until these really occur that the Japanese realize now is a time of rebirth.
so i mean,
Japan’s people can not regard this dreadful moment not just as a time of death,grief and mourning,but also as a time of rebirth.

Jag delar i mångt och mycket hans vilja att förändra saker och ting,även om jag kanske önskar mer att människor kommer till insikt på egen hand utan att allt ska behöva krascha först. Men vad vet jag,en del kanske måste krascha för upptäcka att de har varit på väg att krascha.

 • Jonas Ångström

  Hej Sven det var ett tag sen.
  Vi får se om Japan klarar av att resa sig någonsin från det här eller om det är ett Sisyfosarbete som bilden antyder. Sen tenderar ju kombinationen av,så vitt jag förstår,att basera omhändertagande av barn på hemmafruar och att inte ha någon invandring att inte direkt göra underverk demografiskt. Energikrävande robotar känns i skuggan av den senaste tidens händelser som en rätt dålig lösning.

  • Anonym

   Hej Jonas!
   Jag tänkte på dig häromdagen och när jag lite snabbt tittade efter på mkems personallista vad de jag kände där jobbar med,hoppas kunna läsa mig till sånt där,men lite tomt på din sida. =) http://katalog.uu.se/empInfo?id=N9-679
   Enligt min rumskamrat Yohei så är inte resultaten av jordbävningen i sig som är problemet,utan mer att Japans system är så fruktansvärt trögt att ändra,vilket gör att de eventuellt håller på att köra sig själva i botten,något som alltså tycks inspirera svenska SD. Själv har jag efter att jag kommit till Shanghai mer börjat tänka i termer som att Sverige är underbefolkat. Det brukar uppstå en ganska munter stämningen av något exotiskt när jag säger att jag pluggat i Sveriges fjärde största stad,som har ca 140 000 invånare. I Kina stannar nog knappt tågen i en sådan liten håla…
   Yohei kände inte alls igen sig i den bild som artikeln försökte ge sken av angående att man håller på att byta ut människor mot robotar,håller med annars,om de ska satsa på robotar så borde de ju satsa på icke-energikrävande robotar. ;-)

   • Jonas Ångström

    Det är onekligen intressant att SD vill ha det som i ett land som har haft recession i 20 år….

 • Jonas Ångström

  Hoppas du har det trevligt i Kina för övrigt och att man kanske får se dig i Uppsala nån gång!

  • Anonym

   Jag trivs väldigt bra! Jag lär åtminstone besöka Uppsala,annars hoppas jag få se dig här någon gång!