Inspiration,framtid och erfarenheter.

Finns mycket att skriva här,finns mycket att göra överhuvudtaget och då har jag inte ens satt igång med exjobbsletandet,som ju börjar bli dags nu. Vi kommer nog behöva säga upp lägenheten minst 3 månader före utflytt,och nuvarande kontrakt går ut sista juli,så det är ganska snart som vi behöver bestämma oss för eventuell förlängning. Jag är väldigt sugen på att stanna och Yohei tycks vara i samma tankar,och Malin antydde häromdagen att hon kan tänka sig för att stanna ytterligare en termin,men inget bestämt,i alla fall så verkar det som att många trivs här just nu.

Jag har varit rätt så inspirerad senaste tiden,och tagit tag i en del saker,en del saker kunde ni läsa i förra inlägget. Förutom det jag nämnde där har jag även börjat skriva om mina erfarenheter under framförallt året då jag satt i styrelsen för UTN och var nära att bli dess ordförande. Det hände så pass mycket intressant och jag betecknar det som erfarenheter som gett viktiga insikter om bland annat bra och dåligt ledarskap. Och kanske framförallt bidragit till min starka tro på öppenhet. Dessa erfarenheter vill jag därför ha nedskrivna,så det hoppas jag att de kommer bli undan för undan framöver. Med tanke på hur situationen såg ut i styrelsen kan jag tänka mig att inte alla är lika förtjusta att jag skriver om det,för att jag planerar att göra en del kontroversiella grejer,som att klippa och klistra med lite mail och sånt som skickades under året. Och även såga det arbete som många såg som vår kanske viktigaste uppgift det året –utredningen och ansökan om att bli formell kår,vid fotknölarna. Spännande va!? =) Får se hur mycket tid jag har framöver,hade nog kunnat jobba heltid ett tag med att skriva den boken. En bidragande anledning till att detta kommer just kanske är för att det är ganska exakt år sedan som jag skickade in min egen ansökan och således dags för de som ämnar ta över rodret för UTN under nästa år att skicka in sina ansökningar. Jag hade bland UTN:s engagerade två personer som jag hoppades skulle ansöka,så det skrev jag rakt ut på facebook,något som verkade positivt överraska dem båda och överaska en del nuvarande styrelsemedlemmar,och det visade sig vara en väldigt bra gissning. Så jag planerar att i demokratisk ordning lägga mig i och skriva rekommendationer om dessa personer,det kommer ni troligtvis kunna läsa om på UTN-bloggen.

Ni som varit uppmärksamma har även sett att det kommit upp en ny sida på min domän;Lite kinesiska i taget. Det hela började helt spontant på twitter när jag vid ett tillfälle skrev att jag följde 493 personer och undrade om någon hade tips på lite trevliga personer att följa så jag kom upp i 500. Det kom en del förslag,bland annat från Malin Crona och sedan vid ett tillfälle,när jag behövde spara tecken (man har ju bara 140 tecken på sig i varje uppdatering),så bytte jag ut follower mot fo我,som kineserna brukar skriva,man spar ju hela 5 tecken på det! Det uppmärksammades och snart ville både @Stora_Essingen och @Malin_Chrona lära sig kinesiska. Efter någon dag hade jag laddat upp en blogg och den sidan ser ut att dra en del besökare. Välkommen att haka på,tanken är att det ska bli ungefär ett eller två tecken om dagen. Igår så kom utökade vi gänget med Jimmy och han har redan skrivit ett utkast till ett intressant inlägg,håll utkik!

Denne Jimmy ja,han som jag också kom i kontakt med via twitter. Vi träffades i veckan vid ett event som jag ska berätta mer om snart. Vi kom in på att han hade varit politiskt engagerad,i piratpartiet,ett gäng som,med viss skepsis,ligger nära tillhands att ha mitt politiska stöd. Så jag frågade om han kände till Mattias Bjärnemalm (aka Mab),som jag kände till namnet på sedan vi båda var med som ledamöter för Uppsala Studentkår under SFS-fullmäktige 2009. Mattias var senare tredjenamn på Piratpartiets lista till Europaparlamentet,de fick två ledamöter invalda,men Mattias jobbar ändå som ”Kanslichef”på Amelia Andersdotters brysselkontor. Det var för övrigt en sak som var rätt inspirerande med studentengagemanget i Uppsala,det var ibland så nära till de där stora sammanhangen. Iaf,Jimmy,han berättade att han kände till Mattias efter att de båda suttit i Piratpartiets valberedning och under den fått en del insikter om Piratpartiets mörka sidor. Eller kanske inte Piratpartiet självt,kanske snarare ett resultat av att de är ett relativt nytt parti och inte så stort,vilket eventuellt gör svängrummet för starka viljor med ekonomiska resurser desto större. Och valberedningen satte sig på tvären mot Christian Engström av olika anledningar,som ju blev invald som Piratpartiets förstanamn i Europaparlamentet vid senaste EU-valet. Och det var ju intressant,inte minst för att jag själv har erfarenheter från valberedande,utan även konflikter mot starka viljor och skygglappstrategier.
Själv hoppas jag att Jimmy återupptar sitt engagemang senare och som ett sammanträffande ska han flytta till Uppsala i höst och börja studera språkteknologi.

Ja,det där eventet,det blev jag tipsad om av en bekant sedan tiden i UTN. Han dök själv inte upp,eftersom det ”krockade med St Patricks day”,jag hade själv helt missat att det skulle vara ett hinder och satte av mot Franska koncessionen. Jimmy fick vänta en halvtimme i ovisshet efter att jag glömt saker och fått vända hem i två omgångar samt glömt fylla på pengar i mobilen. Själva kvällen var ganska enkel,några inbjudna talare som berättade om sina erfarenheter om kinesiska arbetsmarknaden och vad som var aktuellt just nu. Det hela var ganska inspirerande,inte minst för att de talande till ganska stora delar smekte mina egna teorier och åsikter medhårs. Kvällens skratt var när han som jobbade som ansvarig för ”Johnsson controls”asiatiska talangprogram (ungefär) berättade att de hade fått avslag från kinesiska myndigheter när de ville registrera en kinesisk gren av företaget,de kunde ju nämligen bara drömma om att få heta ”Johnson controls China”. Ingen Johnsson skulle minsann få tro att han kunde komma här och tro att han kunde kontrollera Kina. Annars var det Ola Källqvist,ordförande för Nova Networks som jag fann mest intressant. Bland annat för att jag ju själv just nu börjar närma mig exjobbet och för att han verkade ha förstått grejen med sociala medier och vikten av den bild som vi visar upp på nätet.

Så efteråt så gick jag fram till honom,hälsade,fick hans visitkort och presenterade mig själv väldigt kort och förklarade att jag tyckte att det var intressant det här med hur andra uppfattar mig genom det som de kan hitta på nätet. Så jag sa att inom en vecka ville jag ha ett email från honom (utan att uppge min adress) där han skrev om vad han fått för uppfattning om mig genom vad han kunde hitta på nätet. Han drog lite på smilgroparna och tyckte eventuellt att det var en intressant ingång. Jag har ju fått lära mig att det gäller att göra ett bra intryck och på något sätt sticka ut från mängden och jag gissar att mitt tillvägagångssätt var ganska utstickande. Återstår att se om han antar utmaningen,annars har jag hans mailadress för eventuell påminnelse. Hela grejen är faktiskt något jag tänkt på i över ett år,att av helt okända personer få lite input om hur de uppfattar mig genom den information de kan hitta på nätet. Nu kanske ni också kan gissa varför jag senaste dagarna lagt lite tid på uppdateringar.:-D

Ola Källqvist syns i bakgrunden. Jimmy till vänster och en speedad kille som hette Allid till höger.

I skolan,som kanske borde få ett eget inlägg om lärarna och klassen,så går det rätt bra. Det är en del att göra,inte minst eftersom vi har 4 olika böcker att hänga med i. Lärarna är desto mer speciella än förra terminen,framförallt 3 av dem är speciella på sina egna sätt. Hon som är vår huvudlärare har lite av ett fantastiskt tempo och för mig väldigt intressant kroppsspråk med miner och rörelser i ett. Hon som är lärare för talsspråkslektionerna brukar säga att vi är alldeles för tysta och tycker att vi ska ta vara på chansen att prata på lektionerna. Lite mer oväntat och skrattframkallande var när hon efter en lektion sade till vår tyske klasskamrat Nikolai ”Jag hörde att du har en kinesisk flickvän –hur kommer det att du är så dålig på kinesiska?”. Och vår långhårige (väldigt ovanligt bland manliga kineser) intensivläsningslärare är förvisso ganska intressant och rolig,första lektionen visade han t ex en matematisk uträkning som han hittade i boken,men på senare tid har hans lektioner nästan mest handlat om att han skriver en massa nya ord och jag vet inte om jag tycker att det är så effektivt.

Väldigt roligt att ha Malin som klasskompis,hon är så glad och ovanligt öppen som person och därför tror jag mig se en rätt stor potential i henne. Jag får säga att jag tycker det är väldigt modigt av både henne och Ulrika att åka iväg så direkt,flytta hemifrån till andra sidan jorden,för mig var ju tiden i Uppsala något slags mellansteg ut i stora världen.
Om jag nu inte hade gått och pajat knät så hade vi kanske dragit ihop ett gäng att åka skidor i veckan,det kanske kan bli av längre,Shanghai har ju en inomhusbacke som skulle vara roligt att ha provat på.

=)

Français garçon,American dude,Svensk flicka und Deutsche Junge!

Och just det,jag och Yohei har en del resor på gång. Den ena är arrangerad av Fudan,en dag fick vi papper från en lärare med ett antal olika alternativ på platser att besöka. Man kunde välja en och sedan betala 800元. Jag bestämde mig först för att jag ville åka till Datong,som vi hade funderingar på att besöka under vår senaste resa,men inte hann med. Fast sedan började jag tveka,tillbringa en hel vecka med utlänningar var inte så lockande,jag vill ju nörda och Yohei var inne på samma spår. När sista anmälningsdagen så kom så sms:ade Yohei mig under lektionen och frågade hur jag tänkte göra och då upptäckte jag att jag hade glömt anmälningsblanketten hemma. Han och hans klasskompisar hade redan stått i kö i flera timmar vid kontoret där anmälan skulle lämnas in,de hade fått uppgift om att det skulle gå att lämna in på måndagmorgon också,men de ville ju gärna få sin inlämnad när de stått så länge i kö. När jag slutade gick jag upp dit och det var fortfarande ganska lång kö som gick långsamt. De var nästan precis framme vid dörren när klockan slog halv 5 (tror jag) och arbetsdagen var över och dörren till kontoret slås igen mitt framför ögonen utan en kommentar. Så kinesiskt! Jag gick det med blanketterna på måndagen,så det var inga problem,återstår nu att se om det är tillräckligt många som vill åka till Datong,de flesta som ska åka verkar mer intresserade av andra ställen som Guilin eller Zhang Jia Jie,där det sägs att Avatar hämtat inspiration ifrån.

Yohei jublar - berikad med ännu en erfarenhet av kinesiska tillvägagångssätt.

Den andra resan som inte är lika spikad,är till Guizhou,som brukar benämnas som en av Kinas fattigaste provinser (enligt denna lista på wikipedia den allra fattigaste,räknat i BNP/person). Det är ju en sida av Kina som nog är bra för på något sätt skaffa sig en bättre helhetsbild. Yohei blev kompis med en tjej från Guizhou via nätet när hon jobbade här i Shanghai,men hon flyttade hem till Guizhou efter Vårfestivalen. De bestämde att Yohei skulle komma och hälsa på i Guizhou,men ju närmare en eventuell avresa han kommit så har han nog känt att det kanske skulle bli lite av en grej om han åkte dit själv. Ni vet,när en kille och en tjej träffas så börjar folk ganska ofta förvänta sig saker och Yohei och om vi åkte båda två så skulle nog det vara ett bra sätt att ta ned förväntningarna på jorden litegrann. Återstår att se om allt hinns med.

 • Malin

  1. ”ganska glad” ?
  2. Såklart jag inte snackar om precis allt med dig? Varför skulle jag göra det.. Du vet tillräckligt mycket.
  3. ”..allmänbildningen tryter en del ibland och att hon har en del inlärda mentala hinder” ?!? Vafan Sven! Vad menar du med att skriva så?? Man skriver inte det om en kompis för att sedan länka till det på dennes sida. Din dumme fan. O att sen skriva ”som så många andra” inom parantes,skriv då ”som jag själv och många andra” eller liknande istället. Det vet jag att du har. Precis som du tydligen vet att jag har det.
  4. ”A la Saya-ending” ? Jag skulle aldrig göra något med varken Yohei eller dig..!!! Kanske kan vara bra att påpeka??
  Uh vad trött jag blev på dig nu. Och nu lär du väl skriva en himla inlägg om den här kommentaren också. Och- jag vet att man inte börjar meningar med ’och’ men jag gör det ibland ändå för det är enligt mig strunt samma på en blogg. Men det tycker du väl är allmänbildning som tryter när du ser det..

  • Anonym

   Förlåt,skickar mail.