Jordbävning i Japan.

Den värsta jordbävningen i Japan sedan man började dokumentera seismologiska mätningar för över hundra år sedan. Yohei har hållit kontakt med sin familj och några kompisar och han fick ganska tidigt veta att alla har överlevt och mår efter omständigheterna bra. De hade svårt att ta sig hem eftersom många av kommunikationerna hade problem och många människor som försökte ta sig dit de ville för att känna sig säkra. Yohei var bjuden till ett bröllop idag,eftersom en av hans bästa kompisar skulle gifta sig. Vi pratade om det flera gånger när vi var ute och reste och han visste inte om han kunde åka eller inte. Men eftersom hans uppehållstillstånd bara räckte till ca 20 mars,så han var tvungen att söka nytt och därmed lämna in sitt pass till kinesiska myndigheter och kunde inte lämna Kina. På grund av den något dystra stämningen i Japan nu så har det bröllopet blivit uppskjutet ändå.

Det är rätt otäckt att följa rapporteringen,framförallt när man läser om befarade härdsmältor och att det inte är otänkbart att ett ännu större skalv kan vara på väg.

Herr Li kom förbi och undrade hur det stod till med Yoheis familj och bekanta,snacka om reqingde fangdong (omtänksam hyresvärd).

Yohei fick bilder på mailen från hans rum hemifrån,det var nästan lite komiskt. Jag hörde ett smått chockerat ”Oooh!”inifrån hans rum,så jag antog att nu har något riktigt allvarligt hänt,jag går genast in på DN.se och möts av:

Efter några sekunder kommer han ut och visar bild på sin kaktus som han tydligen kärleksfullt har skött om i över tio års tid och växt från en liten liten boll till en rätt stor kaktusklump,men som nu har fallit i golvet och spruckit,något som tydligen var ganska känslomässigt tungt för honom. Men han höll med om att såklart var en eventuell reaktiorhärdsmälta/explosion mycket värre,men ändå.

Yoheis kaktus i Tokyo.

Yoheis rum i Tokyo.

Han påpekade att han,som ni kan se på bilden ovan,placerat sina whiskeyflaskor strategiskt så lågt som möjligt för att de inte skulle bli skadade i en eventuell jordbävning medan han är i Kina.

Jag har även sett på twitter (hon verkar inte ha förstått att hon kan blockera mig där) att Saya verkar må bra. Vi följer vidare rapportering vid sidan av studierna.

Här är film från Youku på kärnkraftsverket som exploderar.

 • Aeng

  Skönt att det inte blev värre med Yoheis hem i Tokyo! Tänkte på honom,och kan tänka mig oron. Bara det inte blir härdsmälta-vi vet ju sen maj 1986 hur långt strålningen sträcker sig och påverkar under oöverskådlig tid. Tjernobyl.

  • http://www.facebook.com/svenenglund Sven Englund

   Det sägs att den japanska säkerheten är högre än vad Tjernobyls,men hur försvarar man sig mot en jordbävning,såg att de har räknat ut att Japan förflyttats ca 2,4 meter,fruktansvärda krafter. Här har vi dock inte känt något.

 • Aeng

  Just nu kommenteras det Sv radio. ”Det är övertryck av vattenånga som syns.”Själva härdsmältan….
  Jag knäppte mina händer i respekt för Skaparen och kände mänsklighetens litenhet när vi ser vad det blir när man har med krafter man inte kan styra. Människan kan –men inte allt.

 • http://www.facebook.com/svenenglund Sven Englund